Rolety rzymskie tuż obok rolet dzień i noc czy plis okiennych stanowią najpopularniejszy rodzaj dekoracji…
Gdzie stosuje się bariery mikrofalowe?
Gdzie stosuje się bariery mikrofalowe? Mikrofale są wszechobecne we współczesnej technice, szczególnie w najpopularniejszej gałęzi przemysłu telewizyjnego. Widzimy, że programy telewizyjne są dostępne na całym świecie, więc częstotliwości fal długich lub mikrofalowych umożliwiają przełączanie treści telewizyjnych między kontynentami. Korzystając z różnych typów złożonych sieci, ograniczona liczba stacji telewizyjnych odbiera sygnał i natychmiast konwertuje go na bardziej odpowiedni niższy sygnał. Mikrofale to wiązki fal elektromagnetycznych o częstotliwości od 300 MHz do 300 GHz w widmie elektromagnetycznym.
Mikrofale są małe w porównaniu z falami używanymi w radiofonii. Wynoszą one od fal radiowych do fal podczerwonych. Mikrofale rozchodzą się po liniach prostych i troposfera ma na nie niewielki wpływ. Nie potrzebują medium do ich rozmnażania. Metal odbija te fale. Niemetale, takie jak szkło i cząsteczki, są częściowo przezroczyste dla tych fal.
Charakterystyka mikrofalowa
Mikrofale nadają się do bezprzewodowej transmisji sygnałów szerokopasmowych. Mikrofale są używane głównie do komunikacji satelitarnej i sygnałów radarowych. W rzeczywistości technologia mikrofalowa ma tendencję do trzymania się z dala od rezystorów, kondensatorów i cewek indukcyjnych używanych w falach radiowych o niskiej częstotliwości. Zamiast tego teoria dystrybucji i linii przesyłowych jest bardziej użytecznym podejściem do projektowania i analizy. Użyj falowodów zamiast otwartych i koncentrycznych przewodów używanych przy niższych częstotliwościach. A „elementy stałe” i obwody strojone są zastępowane rezonatorami wnękowymi lub drutami rezonansowymi. Nawet przy wyższych częstotliwościach, gdzie długość fali fali elektromagnetycznej staje się mniejsza w porównaniu do rozmiarów struktur wykorzystywanych do jej przetwarzania, mikrofale są najnowocześniejszymi metodami optycznymi. Źródła mikrofal o dużej mocy wykorzystują specjalne lampy próżniowe do generowania mikrofal. Mikrofale można wytwarzać w kuchence mikrofalowej za pomocą lampy elektronowej zwanej magnetronem. Sygnał mikrofalowy jest odtwarzany w metalowym wnętrzu piekarnika, gdzie żywność pochłania te fale. Sygnały mikrofalowe w żywności powodują pulsowanie cząsteczek wody, wytwarzając ciepło potrzebne do gotowania żywności. Ułatwia to gotowanie potraw o dużej zawartości wody, takich jak świeże warzywa.
- systemy wizualizacji procesów przemysłowych https://rcse.pl/systemy-wizualizacji/
- jak zabezpieczyć obraz olejny https://rcse.pl/ochrona-obrazow-i-dziel-sztuki-2/
- pasywna czujka podczerwieni https://rcse.pl/czujki-sswin/
- rfid czytnik https://rcse.pl/kontrola-dostepu-2/
Kuchenka mikrofalowa w kuchni
Energię mikrofal można przekształcić w ciepło w celu podgrzania żywności, ponieważ energia ta jest pochłaniana przez żywność i nie powoduje przygotowania skażonej lub radioaktywnej żywności. Podczas gdy ciepło może być wytwarzane bezpośrednio w żywności, mikrofale nie podgrzewają żywności od wewnątrz. Gdy pokarm stały jest podgrzewany, zewnętrzna warstwa jest podgrzewana za pomocą mikrofal, a wnętrze żywności może być ogrzewane przez przewodzenie ciepła poprzez spalenie zewnętrznej warstwy. Gotowanie w kuchence mikrofalowej jest bardziej energooszczędne niż zwykłe gotowanie, ponieważ żywność nagrzewa się szybciej, a energia ogrzewa tylko żywność, a nie całą komorę. Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej nie obniża wartości odżywczej żywności. W rzeczywistości żywność zachowuje witaminy i minerały w kuchence mikrofalowej, ponieważ bez wody nagrzewa się szybciej. Niektórych plastikowych pojemników nie należy używać w piekarniku, ponieważ stopią się pod wpływem ciepła. Instrukcje dołączone do każdej kuchenki mikrofalowej pokazują rodzaje pojemników, których można użyć.
Nowy sposób przygotowywania posiłków
Mikrofale są często używane do gotowania bez wody. Wysoka energia mikrofal https://www.natopie.com.pl/czujniki-mikrofalowe-zastosowanie/ powoduje rotację polarnych cząsteczek wody, cząsteczek tłuszczu i cząsteczek cukru w żywności. Ten obrót powoduje tarcie, które prowadzi do wytwarzania ciepła. Ten proces nazywa się ogrzewaniem dielektrycznym. Wzbudzenie mikrofal jest prawie równomierne, więc jedzenie jest podgrzewane równomiernie. Gotowanie w kuchence mikrofalowej jest szybkie, wydajne i bezpieczne. Kuchenka mikrofalowa składa się z transformatora wysokiego napięcia, który kieruje energię do magnetronu, komory magnetronowej, jednostki sterującej magnetronu, falowodu i komory gotowania. Energia mikrofal ma częstotliwość 2,45 GHz i długość fali 12,24 cm. Mikrofale rozchodzą się w naprzemiennych cyklach, więc cząsteczki polarne (dodatnie na jednym końcu i ujemne na drugim) układają się w naprzemienne cykle. To samoustawienie powoduje rotację cząsteczek polarnych. Wirujące cząsteczki polarne zderzają się z innymi cząsteczkami i wprawiają je w ruch. Ogrzewanie mikrofalowe jest bardziej skuteczne, gdy tkanka ma wysoką zawartość wody, ponieważ cząsteczki wody mogą się obracać. Tłuszcze, cukry, zamarznięta woda itp. wykazują mniejsze nagrzewanie dielektryczne, ponieważ jest mniej wolnych cząsteczek wody. Mikrofale najpierw podgrzewają żywność z zewnątrz, a następnie w środku, podobnie jak w przypadku zwykłego gotowania na ogniu.